Mi jellemzi a kutya-ember kapcsolatokat Magyarországon?

Ma a magyar háztartások közel harmadában van kutya, és a gazdik 65 százaléka családtagként tekint négylábú kedvencére. Sőt, 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek”. Megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence rendkívül, akár mindenkinél fontosabb az életében. Azt jól látni, hogy a kutya és az ember közötti kötődés meglehetősen szoros, azonban fontos, hogy az emberekre gyakorolt hatása mellett a kutya természetes igényeit is figyelembe kell venni. Nézzük meg, mi ma a helyzet Magyarországon, és miért érdemes foglalkozni ezzel a témával!

Az adatok a Cofidis Kutyaszemmel program által támogatott és az ELTE TTK munkatársai által végzett friss felmérésből származnak.

Kutyaszerető nemzet a magyar

Vajon a családtagként tartott házikedvencek milyen hatással vannak az ember társas viselkedésére? Ez a körülmény milyen kihívások elé állítja az evolúció során nem feltétlenül erre az életformára felkészített kutyát? Az ELTE Etológia Tanszék, valamint az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék szervezésében ezeket a kérdéseket vizsgálja egy jelenleg is zajló, átfogó kutatás*.

A szakemberek régóta tudják, hogy az egy lakosra jutó gazdis kutyák számát tekintve Magyarország a világ élvonalában van. A Cofidis Kutyaszemmel program által is támogatott országos reprezentatív felmérés előzetes eredményei szerint Magyarországon a felnőttek 30 százaléka él olyan háztartásban, ahol van kutya. Ráadásul a városi kutyatartás elterjedésével átalakult az élettér, mára már a kutyás háztartások 61 százalékában a négylábú a lakásba is bemehet.

Egyre inkább teljes jogú családtagként tekinthetünk a kutyákra?

A magyarok többsége úgy véli, hogy az emberek elsősorban házőrzés miatt tartanak kutyát, ám 45 százalékuk szerint a négylábúakkal való együttélés oka érzelmi igény (hogy ne legyenek magányosak vagy mert szeretik). A kutyatartók többsége (65%) valóban családtagként tekint kedvencére, sőt 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek”. Karácsony közeledtével különösen megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence akár mindenkinél fontosabb az életében!

A kutya-ember kapcsolat sok hiányt pótol

A válaszadók szerint a kutyával való együttlétben a biztonságérzeten túl a legnagyobb örömforrások:

  • simogatás és érintés (90%)
  • társaság és magány csökkentése (72%)
  • gondoskodás valakiről (69%).

A jelenség hátterét dr. Kubinyi Enikő, az ELTE Etológiai Tanszék munkatársa a következőképp magyarázza: „A tudomány mai állása szerint az ember boldogságának kulcsa az értékes emberi kapcsolatok megléte. Azonban egyre kevesebb gyermek születik, így csökken a testvéri és tágabb rokoni kapcsolatok száma. A legszorosabb emberi kapcsolatháló hiányában a feltétel nélküli szeretet és a szeretve lenni érzése hiányt szenved. Előfordulhat, hogy a gondoskodás a kutyákra tevődik át, mert az elégíti ki a természetes emberi érzelmi igényeket.”

Vajon elég, ha szeretjük a kutyánkat?

A kérdéssel kapcsolatban több ellentmondást és kihívást is felfedezhetünk, amelyekre dr. Topál József viselkedéskutató, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi elnöke hívja fel a figyelmet: „A kutya lett az a „szőrös gyerek”, aki nem költözik el otthonról. A szeretetteljes kapcsolaton túl azonban gyakori jelenség, hogy nincsenek egyértelmű határok, szabályok, a végeredmény pedig viselkedési problémás kutyák sora. A kialakult helyzet a gazdára, sőt a környezetére is negatívan hathat vissza. Nem mindegy tehát, hogyan szeretjük a kedvencünket, mert ez nem csupán a kutyásokat érintő kérdés”.

Szeressük jól a kutyánkat!

Vajon jót teszünk azzal, ha emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel négylábú társunkat? Hol a kutya és hol az ember igazi helye? Mivel ez sokakat érintő jelenség, ezért fontos, hogy megértsük, hogy a családtagként kezelt állatok milyen hatást gyakorolnak az emberek társas viselkedésére, és felelős gazdaként hogyan hozhatjuk ki ebből a kapcsolatból a legtöbbet. A Cofidis Kutyaszemmel program újabb fejezetének célja ezzel összhangban, hogy javítsa a négylábúak és az ember együttélését, kapcsolatát.

A program névadója és támogatója a Cofidis. A hitelintézet kereskedelmi igazgatója a következőképp foglalta össze a program vállalásait: „Támogatjuk az ELTE Etológia Tanszék kutatásait, a Kutyával az Emberért Alapítvány munkatársaival együtt pedig a gazdák tudatosságát igyekszünk fejleszteni. Jövőre az Alapítvány segítő- és terápiás kutyákkal kapcsolatos munkájának szeretnénk lehetőséget teremteni, egy terápiás helyszín megvalósulása a cél”.

*Az említett kutatásról: TÁRKI adatfelvétel – Dr. Kubinyi Enikő (Az ELTE Etológia Tanszék) és Varga György (ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék) kutatása a magyarországi társállattartásról – 2022. április-május. Mintanagyság: 1023 fő. Az adatgyűjtést az MTA Lendület Társállat Kutatócsoport és az NKFIH Kooperatív Doktori Program finanszírozta.

Fotók: Kutyával az Emberért Alapítvány

Érdekel az útmutató sorozatunk első témája? Kattints, és kukkants bele!

Érdekel
Vissza a főoldalra